Souper Sunday – Cream of Bell Pepper Soup

5. Juli 2009
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The minute I spotted two lovely red bell peppers in my weekly organic veggie delivery, I knew I had to make a cream of bell pepper soup – just perfect for an entry in the Souper Sunday weekly foodblogging event, the brainchild of Kahakai Kitchen.

(I just had finished cooking a huge pot of chicken stock, so this was a no-brainer, really).

Cream of Bell Pepper Soup with Ciabatta Croutons

(By substituting vegetable broth for the chicken stock, you could of course turn this into a lovely vegetarian first course).

You can use any flatbread or white bread for the croutons, I just happened to have almost stale ciabatta at hand.

Cream of Bell Pepper Soup

serves 4 as an appetizer/first course, or makes a nice dinner for 2-3 people

2 large red bell peppers (about 600 g / 20 oz)
1 medium floury potato (about 200 g / 6-7 oz)
1 clove garlic
1 red hot chile pepper
30 g / 1 oz butter
1 tablespoon tomato paste
100 ml dry white wine (3 1/2 fl oz)
1200 ml chicken or vegetable stock (5 cups)
salt
ciabatta, 1 slice per serving
olive oil
sour cream
basil leaves (in the picture it is a mint leaf, I ran out of basil)

Quarter and seed the bell peppers, chop coarsely. Peel the potatoes, and chop them coarsely, too. Slice the (peeled) garlic. Halve seed and slice the chile pepper. Melt about a tablespoon or two of butter in a soup pot.

Sauté peppers, chile pepper, potatoes and garlic for a few minutes, then stir in the tomato paste, and deglaze the pan with white wine. Add the broth or stock, season with salt (of the stock isn’t salty) and pepper, and bring to a boil. Let simmer for 25 minutes. You may need to check if the potatoes are done (because of the acidity of the white wine). If needed, simmer a few minutes more.

Cube the ciabatta and roast in butter and olive oil in a nonstick skillet. Meanwhile, puree the soup (if using a blender, do it in batches – I use an immersion blender right in the pot). Taste for salt & pepper, and maybe correct the acidity with a drop of white vingear, if needed (usually it doesn’t). ladle into bowl or soup plates. Distribute croutons among the servings. For each serving, add a dollop of sour cream, decorate with a basil leave, and serve.

This is, in fact, slightly hot – not as hot as in chili, but with a distinct tingle on the tongue, so make sure you adjust the hotness to taste by adapting the type and amount of hot chile pepper used.


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4 Responses to Souper Sunday – Cream of Bell Pepper Soup

  1. 5. Juli 2009 at 13:29

    *heul*
    wird das jetzt zur regel das sie alles in englisch schreiben?
    ich fand ihre seite in deutsch nämlich sehr schön, da ich leider kein englisch kann würde ich es sehr bedauern wenn sie nun nur noch in englisch schreiben.
    lg
    fio

  2. FoodFreak
    5. Juli 2009 at 13:36

    Ähhhm. Ich habe vor 45 Artikeln in Deutsch den letzten englischsprachigen geschrieben. Ich kann die Klage also nicht ganz nachvollziehen. Mein Blog ist aber und war auch schon immer zweisprachig, da ich häufiger an englischsprachigen Blogevents teilnehme. Wenn Sie / Dich das stört, tut mir das leid, aber ich werde auch weiterhin von Zeit zu Zeit etwas auf Englisch schreiben. Dennoch bleibt die Hauptsprache in diesem Blog Deutsch.

  3. 13. Juli 2009 at 8:39

    oh gott das war ganz bestimt nicht als klage gemeint… tschuldigung ich hab wirklich nur höfflich fragen wollen
    ich koche nämlich sehr gern ihre gerichte nach und stand nun etwas deppert da, da ich englisch wie gesagt nie gelernt hab und das was ich mir angeeignet habe nicht ausreicht dafür :(
    es sollte auf keinen fall eine kritik von mir sein

  4. FoodFreak
    13. Juli 2009 at 8:43

    vielen Dank für die zweite Rückmeldung – ich freu mich natürlich sehr wenn Sie meine Gerichte nachkochen mögen. – übrigens kann man gerade beim Rezeptelesen gut und einfach Englisch lernen, wenns nur etwas Küchenenglisch ist… ich bin aber auch gern behilflich wenn es mal um eine Übersetzung zu einem bestimmten Rezept gehen sollte – einfach fragen, kein Problem.

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